Studentská žurnalistická konference 2019 v Olomouci slibuje nabitý program

Už třetí ročník studentské žurnalistické konference se bude konat v úterý 16. dubna v Kapli Božího těla na Konviktu v Olomouci.Pozvání přijali například novináři Andrea Procházková (Respekt) nebo Pavel Novotný (eXtra.cz), ale přítomní budou i vedoucí kateder jako Petr Orság z Univerzity Palackého v Olomouci a jeho brněnský i pražský protějšek. Program bude rozdělený na čtyři části, které slibují bohaté diskuze a workshopy.

První část programu uvede Lucie Černá z organizace Transitions. Mluvit bude o solution journalism neboli typu žurnalistiky zaměřené na řešení společenských problémů. Uvede a vysvětlí jeho přínos pro novinařinu, ale i společnost jako takovou. Následovat bude první panel s třemi současnými novináři Jakubem Zelenkou (Deník N), Andreou Procházkovou (Respekt) a Vojtěchem Srnkou (Reportéři ČT). Účastníkům nabídnou diskuzi o budoucnosti žurnalistiky a vize o jejím dalším vývoji.

K tématu studia žurnalistiky, jeho významu a podoby budou diskutovat vedoucí tří největších mediálních kateder v Česku Petr Orság za Univerzitu Palackého v Olomouci, Jakub Macek za Masarykovu Univerzitu a Filip Láb za Univerzitu Karlovu. Druhý panel bude srovnávat zmíněné vzdělávací instituce, a dá také prostor k diskuzi o její činnosti i zúčastněným studentům.

Neformální diskuze Role bulváru ve společnosti

Poslední a zároveň bouřlivou diskuzi zřejmě vyvolá bývalý bulvární novinář Pavel Novotný (eXtra.cz) a moderátor pořadu Prásk! na TV Nova. O nejsilnějším mediálním žánru na českém trhu, jeho úspěchu a hranicích povede diskuzi se zúčastněnými a umožní tak nahlédnout do jeho kontroverzního světa.

Studenti Univerzity Palackého v Olomouci rozhodli na vlastní pěst žurnalistickou konferenci založit před dvěmi lety.  ,,Důvodů, proč jsme se rozhodli zorganizovat studentskou žurnalistickou bylo v tom roce 2017 několik. Ty hlavní jsou to, že jsme do Olomouce chtěli přitáhnou zajímavé osobnosti české mediální scény, byli u nás díky tomu novináři jako Jindřich Šídlo, Petr Honzejk, Marek Stoniš, Josef Šlerka, Jan Moláček nebo třeba Ondřej Neumann. Druhým důvodem bylo vyjádřit zájem o konkrétní novinářská témata, loni to byla třeba krize novinařiny, a to ve smyslu ataků ze strany politiků, ale také z nějaké sebekritické perspektivy odpovídající na otázku: „Co děláme my jako novináři špatně?“, říká Jan Žabka, jeden z iniciátorů projektu. Studenti spolupracují s vedením katedry UPOL, která poskytuje finanční prostředky a volné prostory. Hosty si ovšem shánějí zcela sami.

Více informací a podrobný program najdete na facebookových stránkách akce.

Přidat komentář